Aan het woord: leerkracht Raiza Razab – Sekh
‘De vrijheid om zelf keuze te maken spreekt mij aan’
Ombs De Clipper heeft een geheime kracht. Dat zijn de leerkrachten. Met veel liefde en toewijding zetten ze zich in voor hun leerlingen, het onderwijs en hun team. Raiza Razab-Sekh is één van die leerkrachten. Ze kent de Clipper al vanaf haar 8e toen ze als leerling op de school kwam. Ze is juf in hart en nieren en montessorionderwijs zit in haar genen.
Raiza: “Ik stapte in als leerling, in groep 5. We verhuisden naar Rotterdam en aan de overkant van de straat zat De Clipper. Dus daar ging ik naar school. Een goede keuze! Mijn ouders kozen niet bewust voor Montessori, maar voor een school in de buurt. De Clipper bleek een prima keus. Het montessorionderwijs paste goed bij me; met materialen werken, gestimuleerd worden zelf keuzes te maken, afwisseling en korte lesjes. Daarnaast was de sfeer fijn. Kleinschalig, een familiegevoel.”
Montessorihart
Toen Raiza van de middelbare school kwam koos ze voor een pabo-opleiding. Haar hart lag bij Montessori en dat maakte dat ze ook bewust koos voor de montessoriopleiding. “Het montessorionderwijs is mij altijd bijgebleven. Zelf kunnen kiezen, dat past goed bij mij.”
Haar oude basisschool had ook een speciaal plekje in haar hart. “Toen de stages eraan kwamen, ben ik stage gaan lopen op De Clipper en na mijn opleiding kwam ik terecht in het team van de Clipper.”
Raiza’s ogen lichten op als ze vertelt over haar klas in de middenbouw. “Ik kreeg op De Clipper mijn eerste eigen klas in de middenbouw, fulltime. Dat betekende wat voor mij. Op het montessorionderwijs zitten meerdere groepen door elkaar. In mijn middenbouwklas zitten groep 3, 4 en 5 door elkaar heen in één klas. Ik hou van deze leeftijdsgroep. De kinderen zijn speels, zelfstandig en kneedbaar. Je kunt lekker grapjes met ze maken.”
Zelf keuzes maken
Raiza is echte ‘montessorriaan’. “Het is fijn dat ik ze drie jaar in de klas heb. Het is mooi om de leerlingen te zien groeien in die drie jaar. Ik hou van de middenbouw, de kinderen zitten in mijn hart. Ze komen als groep 3’er binnen en dan leren ze hoe ze moeten werken. De leerlingen uit groep 4 en 5 helpen hen daarbij. In groep 5 zijn het heel andere kinderen. Je ziet ze denken ‘oh, nu ben ik de oudste en ga ik anderen helpen’. Als leerkracht is jouw taak je de leerlingen sterk, vaardig en zelfstandig te maken. Zowel sociaal emotioneel als cognitief. Dat maakt hen zelfverzekerd.”
Het stukje ‘zelf je keuzes leren maken’ spreekt Raiza het meest aan in het montessorionderwijs. “Montessorileerlingen werken met een planning, die ze zelf beheren. Ze kiezen zwat ze willen leren op een bepaald moment. Dat betekent niet dat je vrij bent om te kiezen wat je die dag wil leren. Er zijn kaders en alle leerlingen moeten alle taken en lessen doorlopen. De vrijheid zit in het zelf kunnen kiezen.”
Lachen met elkaar
De klas van Raiza is een minimaatschappij. “Die drie jaar geeft de leerlingen de tijd om zich te vormen. De leerlingen ontdekken in die periode hun talenten en vormen een sterke groep waar ieder kind zichzelf kan zijn met zijn of haar eigen set aan karaktereigenschappen, vaardigheden en emoties.”
De hele school is eigenlijk een minimaatschappij, concludeert Raiza. Het is een plek waar ouders, kinderen en collega’s samen komen uit alle lagen van de bevolking en met allerlei verschillende culturele achtergronden.
Dat zie je ook in ons team. Ik ben er trots op dat ons team hecht en sterk is. We werken hard. Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat we 100% uit onszelf, de school en de kinderen willen halen. De sfeer is ontspannen. Naast hard werken is er veel ruimte voor gezelligheid en plezier. We zijn eerlijk en geven elkaar feedback. Die openheid vind ik belangrijk. En als we hard gewerkt hebben dan nemen we de tijd om met elkaar te praten en uit te wisselen.”